bierpers. Een toestel ten gerieve van bierslijters, caféhouders enz., waarmee het bier uit de vaten dadelijk voor het gebruik kan worden uitgeschonken; het bier wordt daarbij voortdurend onder hoogen druk gehouden, terwijl het ontwijken van koolzuur belet wordt, en het bier, doordat het volkomen van de buitenlucht afgesloten blijft, ook bij langzaam verbruik tijdens den geheelen duur der aftapping zijn frisschen smaak behoudt.
Er bestaan meerdere systemen van dergelijke bierpompen; een hiervan wordt in nevenstaande afbeelding aanschouwelijk voorgesteld. Door de luchtpomp A wordt de lucht in den luchtketel B tot een spanning van 1 tot 2 atmosfeeren overdruk saamgeperst; de spanningshoogte wordt door een doelmatig geplaatsten manometer m aangegeven. Van dit met saamgeperste lucht gevuld reservoir voert een door middel van een kraan afsluitbare buis r naar het tot aftappen bestemde vaten wordt daarmede, door een bijzonder ingericht kraantoestel n luchtdicht verbonden: genoemd toestel is te dien einde voorzien van een conisch aanloopende schroefmoer, met welke het in de in het vat aangebrachte opening wordt bevestigd; zoodoende wordt de vërbinding met den luchtketel daargesteld. en het bier door een tot bijna op den bodem van het vat reikende pijp of buis in de leiding gedreven en naar het uitschenkpunt C gevoerd, waar het bij het openen der uitschenkkraan met een aan de drukking beantwoordende snelheid in het er onder geplaatste glas loopt. De afbeelding geeft verder een beeld van een apparaat waarmee drie verschillende soorten van bier tegelijkertijd naar het uitschenkpunt C worden gevoerd. Daartoe wordt de luchtketel met nog twee andere vaten verbonden door de kraantoestel len p en o, geheel gelijk aan het boven omschrevene, en door de buizen t en s; de uitschenkzuil heeft drie kranen.