Redactie Ensie

Verzekeringsbegrippen omschreven

Gepubliceerd op 08-02-2016

2016-02-08

Persoonlijke ongevallenverzekering

betekenis & definitie

Een persoonlijke ongevallenverzekering dekt tegen alle dagelijkse risico’s die men loopt. Zowel op het werk als thuis dekt een persoonlijke ongevallenverzekering tegen de eventuele kosten die men oploopt als gevolg van letsel. Deze kosten kunnen uiteenlopen van huishoudelijke hulp tot de financiering van een prothese.

Iedereen kan in het dagelijks leven slachtoffer worden van een ongeval. Of dit nou op thuis, op werk of op straat is, er is altijd kans op een ongeval, hoe klein deze kans ook moge zijn. Wanneer men een hogere kans heeft om slachtoffer te worden van een ongeval, bijvoorbeeld wanneer men werkt in een risicovolle branche, kan men er voor kiezen om een persoonlijke ongevallenverzekering af te sluiten. Bij deze verzekering is men voor een deel gedekt tegen de extra kosten en verlies van inkomen die men als gevolg van een ongeval. Daarnaast keert een persoonlijke ongevallenverzekering over het algemeen geld uit aan nabestaanden en dierbaren in geval van overlijden of blijvende invaliditeit.

Zoals de naam al suggereert is men met een persoonlijke ongevallenverzekering alleen verzekerd tegen ongeval. Dit houdt in dat men zelf geen invloed heeft gehad op hetgeen men is overkomen. Uitkeringen van een persoonlijke ongevallenverzekering worden dan ook uitgesloten in geval van bijvoorbeeld een misdrijf, bewuste roekeloosheid, extreme sporten en wanneer men onder invloed is van alcoholhoudende dranken of andere genotmiddelen. Daarnaast is men vaak verplicht om aan de verzekeraar door te geven indien men veranderd van baan. De verzekeraar zal in dat geval achterhalen in hoeverre men onder dezelfde risico’s werkt als in de voorgaande baan. Wanneer men een baan neemt met aanzienlijk hogere risico’s, kan de verzekeraar er voor kiezen om de premie voor de persoonlijke ongevallenverzekering te verhogen. Bij een baan met minder risico’s kan de premie juist lager worden.