Redactie Ensie

Verzekeringsbegrippen omschreven

Gepubliceerd op 30-11-2015

2015-11-30

Occasionwaarderegeling

betekenis & definitie

De occasionwaarderegeling is een regeling binnen een autoverzekering die schade vergoedt op basis van de waarde van aanschaf. Een auto daalt in waarde na de aanschaf.

Een auto daalt in waarde na de aanschaf. Het is voor de uitkering bij total loss of diefstal dus gunstiger om de occasionwaarderegeling te krijgen dan wanneer alleen de dagwaarde wordt uitgekeerd. Niet iedere verzekeraar biedt de occasionwaarderegeling aan. Bij de autoverzekeraars die deze regeling hebben opgenomen is het een standaardonderdeel van de allrisk- of beperkt casco-polis. De eventuele restwaarde van de auto en/of het eigen risico wordt wel in mindering gebracht op de uitkering die je van je verzekeraar krijgt. Het maakt daarbij niet uit of je verzekeraar een occasionwaarderegeling of een dagwaarderegeling biedt.

Het maakt uit waar je de auto hebt gekocht. Veel verzekeraars hanteren alleen de regeling als de auto is gekocht is bij een bij Bovag aangesloten bedrijf of een officiële merk(sub)dealer. Bij sommige aanbieders moet de auto zijn gekocht bij een autobedrijf met inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Een tweedehandsauto gekocht van een particulier valt dan buiten de occasionwaarderegeling. Bij andere verzekeraars is het voldoende om de de aanschafwaarde aan te tonen met een originele nota en/of het bankafschrift van de betaling aan de verkoper. Jonge occasions (tot 12 maanden oud) daarentegen vallen soms onder de nieuwwaarderegeling, soms onder de occasionwaarderegeling en soms nergens onder. Dit kan gevolgen hebben voor een eventuele schade-uitkering.

Voorbeeld: indien de verzekeringsnemer, met een occasionwaarderegeling, een auto heeft aangeschaft voor 20.000 euro en deze na drie jaar total loss wordt verklaard, wordt niet de dagwaarden van de auto (stel 14.000 euro) uitgekeerd maar de autoverzekering 20.000 euro uit.