Venture capital

Venture capital begrippen omschreven

Gepubliceerd op 08-11-2016

2016-11-08

Participatiemaatschappij

betekenis & definitie

Een participatiemaatschappij is een aandeelhouder die grote investeringen doen en daarmee een belang wilt in de bedrijfsvoering van de onderneming. Een participatiemaatschappij levert niet alleen kapitaal, maar draagt ook kennis en ervaring bij aan de betreffende onderneming.

Een participatiemaatschappij, in de praktijk ook veelal private equity genoemd, is een instelling of afdeling van een onderneming die gespecialiseerd is in het investeren van kapitaal in ondernemingen. Hierbij is het doel niet alleen om rendement te behalen, maar ook om invloed te kunnen uitoefenen op de bedrijfsvoering. Een participatiemaatschappij kijkt daarom vaak verder dan alleen de winstgevendheid van een onderneming op korte termijn. Men houdt bijvoorbeeld ook rekening met de groei van de onderneming, de kansen op de markt en concurrentie, en de huidige bedrijfsvoering.

Vaak vinden investeringen van een participatiemaatschappij pas plaats in een latere financieringsronde. Het is gebruikelijk dat een startende onderneming eerst investeringen krijgt van een zogenaamde business angel of angel investor, die met persoonlijke vermogen investeren. In een latere fase, wanneer de onderneming al flink gegroeid is, kan een participatiemaatschappij investeringen.