Venture capital

Venture capital begrippen omschreven

Gepubliceerd op 08-11-2016

2016-11-08

Angel investor

betekenis & definitie

Een angel investor is een vermogend persoon die zijn of haar vermogen investeert in een kleine onderneming of start-up. In ruil voor het ter beschikking stellen van het vermogen krijgt een angel investor vaak aandelen van de onderneming.

Wanneer een investeerder vermogen vrijmaakt voor een kleine onderneming of start-up wordt deze een angel investor genoemd. Het geld dat een angel investor beschikbaar stelt voor de start-up bestaat in veel gevallen in ieder geval voor een deel uit persoonlijk vermogen. Angel investor kunnen vermogen beschikbaar stellen vanuit een persoonlijke motivatie, maar kunnen ook samen vermogen beschikbaar stellen via crowdfunding of zogenaamde angel groups. De term angel investor is afkomstig uit de theaterwereld, waar men sprak van een angel indien een welvarend persoon vermogen beschikbaar stelde om een bepaalde productie of locatie te redden van faillissement.

Een angel investor is vaak iemand die vroeger zelf in het bedrijfsleven werkzaam was en zijn of haar vermogen wilt besteden om nieuwe ondernemingen een kans te geven. Angel investors hebben daarom vaak veel ervaring in het ondernemerschap en een breed netwerk, die ze naast het beschikbaar gestelde vermogen aanbieden aan de start-up.

Angel investors zijn zich vaak bewust van het zeer hoge risico dat ze lopen bij het investeren in start-ups of net begonnen kleine ondernemingen. Om deze reden hebben angel investors een zeer hoge return on investment nodig, oftewel een hoog rendement op het geïnvesteerde kapitaal. In andere woorden, als een start-up eenmaal winst begint te maken met behulp van het geïnvesteerde kapitaal van een angel investor, zal men een zeer hoog rendement ontvangen over het geïnvesteerde vermogen.