Venture capital

Venture capital begrippen omschreven

Gepubliceerd op 08-11-2016

2016-11-08

Financieringsronde

betekenis & definitie

Een financieringsronde is een stap van een, vaak jonge, onderneming om kapitaal van buitenaf aan te trekken. Vanaf de start van een onderneming zijn er vaak verschillende financieringsronden, waarbij men steeds verder naar buiten reikt om kapitaal aan te trekken.

Als jonge onderneming of start-up heeft men kapitaal nodig om te groeien. Dit kapitaal wordt in de meeste gevallen geleverd door een investeerder of meerdere investeerders. Iedere keer dat de onderneming of start-up kapitaal binnen krijgt middels een ondernemer, spreekt men van een financieringsronde. Een startende onderneming heeft vaak meerdere financieringsronden nodig om uit te groeien tot een winstgevend bedrijf.

Financieringsronden hebben dus met name betrekking op jonge ondernemingen en start-ups. De financieringsronden zijn vaak zelfs essentieel voor een continue groei van de onderneming. Bij de eerste financieringsronde wordt vaak kapitaal aangetrokken van personen die in nauw verband staan met de betreffende onderneming. Wanneer de onderneming klaar is voor een nieuwe financieringsronde, wordt vaak kapitaal aangetrokken van professionele investeerders. Deze worden vaak angel investors, business angels of venture capitalists genoemd. Indien de onderneming nog verder groeit, zal men investeringen proberen te verkrijgen van grootschalige investeerders.

Als investeerder in een jonge onderneming of start-up heeft men kans op zogenaamde verwatering van aandelen wanneer er een nieuwe financieringsronde plaatsvindt. Hierbij worden de aandelen relatief minder waard, doordat een andere investeerder een hoger bedrag investeert. Het is dan ook gebruikelijk om als investeerder een nieuwe investering te doen bij een nieuwe financieringsronde.