Venture capital

Venture capital begrippen omschreven

Gepubliceerd op 08-11-2016

2016-11-08

Business angel

betekenis & definitie

Een business angel is een persoon die een deel van zijn of haar persoonlijke vermogen investeert in start-ups en kleine, jonge ondernemingen. Een business angel zorgt er hiermee voor dat een start-up de middelen heeft om de bedrijfsvoering langer door te zetten.

De term business angel is afkomstig uit de theaterwereld in New York, waar men sprak van business angels indien investeerders hun vermogen beschikbaar stelden om bepaalde producties of zalen te redden van faillissement. Het geld dat beschikbaar wordt gesteld door business angels is in de meeste gevallen afkomstig uit het persoonlijk vermogen van de business angel. Hierdoor investeren business angels in veel gevallen vanuit een persoonlijke motivatie. Het komt echter ook voor de meerdere business angels gezamenlijk geld investeren in een start-up of jonge onderneming middels een angel group of crowdfunding.

Omdat business angels vaak zelf uit het bedrijfsleven komen, komt het vaak voor dat business angels niet alleen vermogen beschikbaar stellen voor start-ups, maar dat ze tevens advies geven over management en hun eigen netwerk ter beschikking stellen. Ze brengen als het ware hun eigen ervaringen mee in de start-up.

Het investeren in een start-up brengt vaak een hoog risico met zich mee, de kans dat de investering niet het gewenste rendement oplevert is vrij hoog. Business angels proberen daarom altijd een zo hoog mogelijke return on investment te behalen, oftewel een zeer hoog rendement van een enkele investering. Op deze manier kan men in meerdere start-ups investeren en toch rendement behalen, zolang een van deze start-ups op een gegeven moment winst gaat genereren.