Venture capital

Venture capital begrippen omschreven

Gepubliceerd op 08-11-2016

2016-11-08

Durfkapitaal

betekenis & definitie

Durfkapitaal is de benaming voor vermogen dat wordt geïnvesteerd in jonge ondernemingen en start-ups waarbij een hoog risico wordt gelopen. Durfkapitaal is afgeleid van de Engelse term venture capital.

Durfkapitaal is bedoeld voor investeringen in jonge ondernemingen en start-ups met een vooralsnog onzekere toekomst. De naam durfkapitaal verwijst dus naar het feit dat men dit gebruikt voor risicovolle investeringen. In de meeste gevallen zal een durfkapitalist, ook wel business angel of angel investor genoemd, een jonge onderneming niet alleen helpen met vermogen, maar ook door ervaring en een door de jaren heen opgebouwd netwerk met zich mee te brengen.

Durfkapitaal kan door start-ups en jonge ondernemingen op verschillende manieren worden verkregen. Een hiervan veel voorkomende manier is via het platform AngelList. Daarnaast kunnen durfkapitalisten ervoor kiezen om gezamenlijk te investeren in een start-up.

Hoewel het investeren van durfkapitaal een hoog risico met zich meebrengt, kan men, indien de betreffende onderneming winst begint te maken, een zeer hoog rendement behalen. Durfkapitalisten lezen zich dan ook goed in over de voorwaarden voor het investeren van durfkapitaal en investeren vaak in meerdere start-ups of jonge ondernemingen tegelijkertijd, om zo het risico op verlies te spreiden. Indien een van deze start-ups winst begint te maken, is het rendement van de investering vaak al genoeg om het verlies van andere investeringen te compenseren.