Venture capital

Venture capital begrippen omschreven

Gepubliceerd op 08-11-2016

2016-11-08

Venture capital

betekenis & definitie

Venture capital, in het Nederlands durfkapitaal, is kapitaal dat wordt gebruikt voor investeringen met een hoog risico. Venture capital wordt voornamelijk in verband genoemd met investeringen in start-ups of jonge ondernemingen.

Venture capital wordt gebruikt voor investeringen met een hoog risico. In andere woorden, voor investeringen waarbij men in het geheel niet zeker is dat men zijn of haar investering kan terugverdienen, laat staan rendement behalen. Venture capital wordt vaak beschikbaar gesteld door een venture capitalist of durfkapitalist, ook wel business angel of angel investor genoemd. Het is gebruikelijk dat een venture capitalist niet alleen een venture capital investeert in een start-up of jonge onderneming, vaak geeft een venture capitalist ook ondersteuning bij het taken die horen bij het management en wordt zijn of haar netwerk beschikbaar gesteld.

Start-ups en jonge ondernemingen kunnen middels het platform AngelList proberen om venture capital te krijgen van een venture capitalist. Dit lukt vaak echter niet zomaar. Omdat het investeren in een start-up of jonge onderneming risico met zich meebrengt, laat men zich over het algemeen grondig informeren over het te besteden venture capital. Een goed overwogen investering van venture capital kan echter een zeer hoog rendement opleveren, indien de betreffende start-up of jonge onderneming eenmaal winst begint te maken. Sommige venture capitalists kiezen er daarom voor om in meerdere start-ups tegelijkertijd te investeren, zodat ze het risico op verlies spreiden. Indien een van de start-ups winst maakt, compenseert men het verlies van de anderen met het hoge rendement dat men hierbij heeft opgehaald.