Sparen

Begrippen over sparen omschreven

Gepubliceerd op 17-08-2016

2016-08-17

Duurzaam sparen

betekenis & definitie

Duurzaam sparen is een vorm van sparen waarbij het aan de bank geleende geld door hen wordt besteed aan duurzame investeringen. Bij duurzaam sparen wordt er verder gekeken dan alleen naar rendement, de bank gebruikt het spaargeld uitsluitend voor duurzame investeringen.

Een duurzame spaarrekening verschilt in gebruik weinig van een reguliere spaarrekening. Bij beide vormen van sparen, stort men geld op een rekening, waarover men vervolgens spaarrente ontvangt. Hoe hoog deze spaarrente is, is afhankelijk van de bank. De bank gebruikt dit spaargeld voor investeringen, zodat de bank winst kan maken. Bij een reguliere spaarrekening kan de bank in allerlei verschillende sectoren investeren. Bij duurzaam sparen werkt dit anders, hier investeert de bank uitsluitend in duurzame projecten.

Spaargeld dat is gestort op een duurzame spaarrekening kan op verschillende wijzen worden geïnvesteerd, zolang het maar gaat om duurzame projecten. Men kan hierbij denken aan groene energie, biologische landbouw, fair trade producten en handel en microkredieten in ontwikkelingslanden. Door het lagere rendement hanteren duurzame spaarrekeningen over het algemeen lagere spaarrentes.

In sommige gevallen van duurzaam sparen, hebben een zogenaamd groencertificaat. Hoewel dit groencertificaat in de praktijk niet veel voorkomt en er ook banken zijn waarbij men duurzaam kan sparen zonder groencertificaat, kan men met dit certificaat aanspraak maken op belastingvoordeel. De hoogte van het bedrag dat men belastingvrij kan sparen is bij een spaarrekening met een groencertificaat hoger dan bij reguliere spaarrekeningen.