Sparen

Begrippen over sparen omschreven

Gepubliceerd op 17-08-2016

2016-08-17

Spaarrente

betekenis & definitie

Spaarrente is de vergoeding die men ontvangt voor het storten van geld op een rekening of deposito van een bank. Door de spaarrente te verhogen, kunnen banken het aantrekkelijk maken om geld te storten, waardoor er meer geld is om te investeren.

Spaarrente is een van de vele varianten van rente. Net als vrijwel alle vormen van rente, kan men spaarrente zien als een vergoeding voor een lening. In het geval van spaarrente is de consument diegene die het geld uitleent. Een spaarrekening of een deposito bij een bank kunnen beide worden gezien als leningen. Het is dan ook gebruikelijk dat wanneer men geld stort op een vrij opneembare spaarrekening of een deposito hier spaarrente over ontvangen wordt.

Hoewel er verschil kan zijn per bank in de hoogte van de spaarrente, wordt de hoogte gemiddeld gebaseerd op de rente die door de Europese Centrale Bank (ECB) wordt vastgesteld. De ECB is het orgaan in Europa dat toezicht houdt op stabiele prijzen. Dit doet de ECB door de rente van diverse financiële producten te verhogen of te verlagen, bijvoorbeeld de spaarrente of de hypotheekrente. Afhankelijk van het beleid van de ECB hanteren banken daarom een hogere of lagere spaarrente. In 2016 wordt door vele banken een spaarrente van 0 procent gehanteerd. Dit heeft met name te maken met de stijgende prijzen als gevolg van de economische crisis die uitbrak in Europa in 2008.