Sparen

Begrippen over sparen omschreven

Gepubliceerd op 17-08-2016

2016-08-17

Boetevrij opnemen

betekenis & definitie

Bij boetevrij opnemen kan men een bepaald bedrag opnemen vanaf een deposito, zonder bijkomende voorwaarden. Boetevrij opnemen vanaf een deposito is niet altijd mogelijk, men heeft het geld immers voor langere tijd laten vast zetten.

In de praktijk kan een onderscheid worden gemaakt tussen verschillende vormen van sparen. Naast het storten van geld op een reguliere spaarrekening, kan men er ook voor kiezen om geld te storten op een deposito. Hierbij heeft men gedurende de looptijd geen toegang tot het bedrag dat men heeft gestort.

Voor sommige deposito's gelden echter bepaalde voorwaarden wat betreft een vervroegde opname van het spaargeld. Zo is het mogelijk om een bepaald bedrag van de totale deposito vervroegd op te nemen, zonder enkele voorwaarden. Dit wordt boetevrij opnemen genoemd. Veelal betreft het bij boetevrij opnemen een bedrag dat gelijk staat aan een bepaald percentage van het totale bedrag.

In geval men geld heeft gestort op een rekening waar het niet mogelijk is om boetevrij geld op te nemen, dan dient men zich vaak te schikken naar andere voorwaarden die door de bank worden gesteld. Een voorbeeld van een dergelijke bijkomende voorwaarde is het verlagen van de rente van de deposito voor de rest van de looptijd.