Sparen

Begrippen over sparen omschreven

Gepubliceerd op 17-08-2016

2016-08-17

Bonusrente

betekenis & definitie

Bonusrente is een vorm van rente die een rekeninghouder ontvangt wanneer hij of zij zich aan bepaalde voorwaarden houdt. Deze voorwaarden hebben betrekking op het saldo op de spaarrekening. Dit houdt in dat wanneer het saldo op de spaarrekening gelijk is gebleven of gestegen de rekeninghouder bovenop de basisrente bonusrente

Spaarrekeningen waarbij een bonusrente wordt aangeboden zijn met name interessant voor mensen die verwachten het geld op de spaarrekening niet op korte termijn nodig te hebben. Een bonusrekening biedt namelijk geen voordelen voor mensen die het geld op de spaarrekening opnemen.

In tegenstelling tot een deposito is het bij een spaarrekening met bonusrente wel mogelijk om het geld op te nemen. De rekeninghouder ontvangt in dat geval alleen de basisrente over het bedrag dat nog op de spaarrekening staat. Hierdoor is de spaarrekening met bonusrente interessant voor mensen die graag gemakkelijk bij hun geld kunnen zonder een hoge boete te betalen. Die hoge boete moet namelijk bij een deposito wel worden betaald wanneer er geld opgenomen wordt voordat de looptijd van het deposito voorbij is. Een spaarrekening met bonusrente is dus een stuk flexibeler dan een deposito.

Een rekeninghouder van een spaarrekening met bonusrente kan overigens wel geld opnemen zonder meteen het recht op de bonusrente te verliezen. Als het vermogen op de eerste dag van een spaarjaar 10.000 euro is en de rekeninghouder stort halverwege dat jaar 500 euro op de spaarrekening, dan kan hij of zij zonder verlies van bonusrente 500 euro opnemen. Neemt de rekeninghouder 1.000 euro op, dan wordt alleen de basisrente ontvangen over de resterende 9.500 euro.