Ensie Encyclopedie

Redactie Ensie (2022)

Gepubliceerd op 22-03-2016

Intuïtie

betekenis & definitie

Intuïtie is iets weten op gevoel, een functie waar elk mens mee geboren wordt. Intuïtie betekent letterlijk in het Latijn ‘innerlijk weten’.

Intuïtie wordt vaak omschreven als iets weten zonder er over na te denken. Alsof men al weet wat hem of haar te wachten staat. Intuïtie wordt ook vaak gezien als het zesde zintuig, een onverklaarbaar gevoel. Intuïtie wordt dan als zintuig beschouwd naast de vijf bekende zintuigen: ruiken, voelen, horen, zien en proeven. Men zegt vaak keuzes te maken door op zijn of haar intuïtie/gevoel af te gaan.

Intuïtie wordt door wetenschappers ook vaak gekoppeld aan ervaring. Iemand die bijvoorbeeld leert fietsen zal na veel ervaring te hebben op gedaan, automatisch gaan handelen. Dit noemt men dan intuïtief. Iemand hoeft niet meer na te denken over hoe hij of zij moet fietsen.

Men zegt dat intuïtie bij ieder persoon verder ontwikkeld kan worden. Dit kan door na te denken over wat men voelt, de stilte op te zoeken en op verbaal en non-verbaal gedrag te letten bij anderen. Zo leert men beter inzicht te krijgen in mensen en te ontdekken wat iemand voelt.

Intuïtie komt vaak naar boven in onprettige situaties die vaak op basis van gevoel worden omschreven als het hebben van ‘een onderbuikgevoel’. Iemand ging dan of op zijn intuïtie en voorspelde voor zichzelf al wat er zou gaan gebeuren. Men zegt dan vaak ‘ik voelde het aan mijn onderbuik’ of ‘ik had al zo’n gevoel’. Toch is het onduidelijk wanneer iemand zijn intuïtie spreekt en wanneer niet.