Ensie Encyclopedie

Redactie Ensie (2022)

Gepubliceerd op 02-09-2010

Functie

betekenis & definitie

Een functie is de taak die iemand uitoefent of de werking van iets. Het gaat hierbij dus zowel om de functie van personen als van gebruiksvoorwerpen.

Een functie van een persoon houdt verband met het beroep dat die persoon uitoefent. De mate van verantwoordelijkheid geeft daarbij aan of iemand over een lage of hoge functie beschikt. Zo bekleed een directeur van een bedrijf een hogere functie dan de medewerkers die de producten vervaardigen. Van een persoon die minder goed werk verricht wordt gezegd dat hij of zij niet functioneert.

Ook voorwerpen hebben een of meerdere functies, ook wel werking(en) genoemd. Zo heeft een koelkast de simpele functie om producten koel te bewaren. Een computer daarentegen heeft meerdere functies. Naast het verwerken van tekst kunnen hiermee onder meer ook films worden afgespeeld en kan men zich op het internet begeven. In tegenstelling tot personen, wordt bij voorwerpen geen onderscheid gemaakt tussen lage of hoge functies.

Het ene voorwerp kan echter wel over meer of minder functies beschikken dan het andere. Dit is bijvoorbeeld het geval bij mobiele telefoons.


Alsjeblieft!
Dit artikel kreeg je van Ensie cadeau. Wil je ook bijdragen aan toegankelijke kennis? Word vriend van Ensie en ontvang een gratis encyclopedie!