Hobby betekenis & definitie

Een hobby is een liefhebberij of bezigheid ter ontspanning voor in de vrije tijd. Een hobby wordt uitgevoerd voor het plezier, en niet als betaald werk.

Een hobby is een veelal persoonlijke aangelegenheid waarbij voldoening voorop staat. Het uitvoeren van een hobby kan ook kennis, ervaring en vaardigheid opleveren. Voorbeelden van hobby’s zijn sporten, postzegels verzamelen of vlinders bestuderen.

Het beoefenen van een hobby kan ervoor zorgen dat de persoon kalmeert, en het kan ook een therapeutisch effect hebben. Sommigen kunnen door slaan in een hobby, waardoor een hobby een obsessie wordt. Sommige mensen maken van hun hobby hun beroep. Iemand die een activiteit alleen voor zijn of haar plezier doet, is een amateur. Iemand die deze activiteit als beroep heeft en hier tevens een financiële vergoeding voor ontvangt, is een professional. Als iemand een hobby uitvoert die ten goede komt van mensen, kan een hobby overgaan in vrijwilligerswerk. Een voorbeeld hiervan is het trainen van een voetbalelftal.

Gepubliceerd op 30-05-2016