Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 07-03-2016

2016-03-07

HKZ (Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector)

betekenis & definitie

HKZ staat voor Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector. HKZ is een kwaliteitsmodel voor de zorg. Door dit model wordt duurzame kwaliteit verbeterd in Zorg en Welzijn.

HKZ stelt veiligheids- en kwaliteitsnormen op voor branches in Zorg en Welzijn. Door deze kwaliteitsverbetering worden onafhankelijkheid en betrouwbaarheid van instellingen verbeterd.

Een instelling in de sector Zorg en Welzijn kan het HKZ-keurmerk behalen als zij laat zien dat het managementsysteem aan bepaalde normen voldoet. Deze normen zijn vooraf opgesteld en komen uit de sector zelf, van patiënten en consumenten, financiers en de overheid. De normen worden getoetst door een onafhankelijke certificatie-instelling (CI). Deze instelling heeft een overeenkomst met HKZ en is erkend door de RvA (Raad voor Accreditatie).

Als een instelling het keurmerk behaalt, biedt dit een garantie voor kwaliteit. Dit betekent dat de instelling haar interne zaken goed op orde heeft, de klant centraal stelt, betrouwbaar presteert en continu bezig is met het verbeteren van de zorg- en dienstverlening. Het HKZ-certificaat is drie jaar geldig.