Ensie Encyclopedie

Redactie Ensie (2022)

Gepubliceerd op 03-03-2016

Gastritis

betekenis & definitie

Gastritis is de benaming voor een ontsteking van het slijmvlies aan de binnenzijde van de maag. Deze aandoening kan tijdelijk of chronisch zijn.

Deze maagvliesontsteking kenmerkt zich door irritatie van het slijmvlies rond de maag, wat dan opgezwollen en rood is. Er zijn verschillende factoren die de ontsteking als gevolg kunnen hebben. Voorbeelden van externe factoren zijn het gebruik van prikkelende stoffen, zoals alcohol en pijnstillers. Gastritis kan echter ook ontstaan door interne factoren, zoals infecties, bepaalde ernstige ziektes en door het terugstromen van gal uit de dunne darm naar de maag. Maar ook stress en overgewicht kunnen resulteren in gastritis.

De aandoening is meestal vrij onschuldig en kan verholpen worden door bepaalde veranderingen in het eetpatroon of in leefgewoonten. Zou dit niet het gewenste effect geven, dan bestaat er nog een medicijn dat de maagwand tot rust kan brengen.

Er wordt een verschil gemaakt tussen acute en chronische gastritis. Chronische gastritis is een aanhoudende maagvliesontsteking die een tekort aan vitamine B12-veroorzaakt, doordat het maagslijmvlies dunner wordt en de vitamine niet meer goed kan opnemen. De chronische variant kenmerkt zich door gebrek aan eetlust en brandend maagzuur. Verder komen de symptomen overeen met die van acute gastritis:

- Buikpijn op de plek van de maag;
- Misselijkheid (en soms overgeven);
- Een opgeblazen gevoel;
- Toename van pijn gedurende de nacht;
- Afname van pijn na het eten.