Gebrek betekenis & definitie

Gebrek is de benaming voor een incompleetheid of voor het niet voldoen aan de standaard norm van hoe het of hij/zij in “normale” toestand is.

Een gebrek kan voorkomen op verschillende manieren. Ten eerste kunnen personen een gebrek hebben. In dit geval verwijst de benaming “gebrek” naar een handicap. “Gebrek” wordt hier als een beschaafdere uitdrukking bevonden, vooral wanneer men in de nabijheid is van iemand die een handicap heeft.

Men spreekt verder van een gebrek wanneer er een tekort is aan iets, ofwel: er is niet genoeg. Dit kan het geval zijn bij ieder mogelijk voorwerp, maar ook bij meer abstracte zaken. Voorbeelden hiervan zijn: een gebrek aan humor of een gebrek aan doorzettingsvermogen.

Wanneer personen te weinig vitamines of andere belangrijke stoffen binnenkrijgen, wordt hiernaar ook verwezen met “tekort”. Vitamine D-tekort is bijvoorbeeld een bekend fenomeen, wat tevens bekend is onder de benaming “vitamine D-gebrek”.

Naast handicaps of tekorten, wordt er ook vaak verwezen naar een defect met het woord “gebrek”. Dit houdt in dat iets kapot is en niet aan de normale toestand voldoet.

Gepubliceerd op 14-03-2016