Overgewicht betekenis & definitie

Overgewicht is een gezondheidsrisico waarbij het lichaamsgewicht en de lichaamslengte niet meer in de juiste verhouding zijn. Het lichaam krijgt met andere woorden meer energie binnen dan er wordt verbruikt.

De eerste klachten die zich vaak bij overgewicht voordoen zijn vermoeidheid, rugpijn, spataderen of gewrichtspijn, maar op lange termijn kan overgewicht ook leiden tot hart- en vaatziekten, een te hoge bloeddruk, suikerziekte en soms kanker. Overgewicht kan onder andere ontstaan door verkeerde eetgewoonten, waarbij veelal te veel vet wordt geconsumeerd, maar kan ook erfelijk van aard zijn. Zo vereist een erfelijke stofwisselingsziekte een ander eetpatroon, waar men niet altijd mee overweg kan.
Er zijn diverse methoden om te berekenen of iemand overgewicht heeft. Een bekende manier is de Body Mass Index (BMI), die wordt berekend door het gewicht (in kilogram) te delen door ((lengte (in m) x (lengte (in m)). Van overgewicht is sprake bij een BMI tussen de 25 en 30, daarboven wordt zelfs gesproken van ernstig overgewicht. Om te voorkomen dat bovengenoemde klachten zich voordoen, wordt het aangeraden om dan af te vallen.

Gepubliceerd op 01-04-2015