Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 13-04-2015

2015-04-13

Avocado

betekenis & definitie

De avocado is een groene vrucht die aan de advocaatboom 'Persea Americana' groeit. Deze vrucht wordt ook wel advocaatpeer genoemd en is geschikt om te eten. De buitenkant van de avocado is groen tot zwart van kleur, de binnenkant is lichtgroen en zacht.

De naam avocado is afgeleid van het Azteekse woord ahuacatl en de vrucht is dan ook afkomstig uit landen als Mexico, Peru en Honduras. Vier van de honderden soorten avocado worden ook in Nederland geteeld. De Nederlandse soorten bestaan uit de Fuerte, Ettinger, Hass en de Nabal. De vrucht wordt rauw gegeten en is het hele jaar verkrijgbaar. De avocado is peervormig en donker van kleur. In het midden van de vrucht zit een grote pit, die net als de schil niet gegeten wordt. De schil is donker van kleur en heeft een bobbelige structuur. Het vruchtvlees van een rijpe avocado is zacht en romig en licht nootachtig van smaak. Hoe dichter bij de pit, hoe lichter de kleur van het vruchtvlees. Zo kleurt een avocado van lichtgroen naar lichtgeel. Men kan het in verschillende gerechten verwerken, zoals salades en guacamole.