Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 27-06-2016

2016-06-27

Ayahuasca

betekenis & definitie

Ayahuasca is de naam voor een mengsel van een verzameling van planten die tezamen, wanneer deze worden genuttigd, een zeer bewustzijn veranderende werking hebben.

Het nuttigen van ayahuasca is in bepaalde delen van Zuid-Amerika al honderden jaren een gebruikelijk ritueel. De naam ayahuasca is afkomstig uit het Quechua, een taal overgeleverd door de Inca’s, en betekent zoiets als ‘slingerplant van de ziel’. Het mengsel, dat de naam ayahuasca draagt, kan worden omschreven als een soort thee die moet worden gedronken. Een van de belangrijkste bestanddelen van ayahuasca is de zeer psychoactieve stof dimethyltryptamine, oftewel DMT. Ayahuasca is mede bekend geworden doordat een centraal punt van de relatief jonge Santo Daimo kerk het drinken van ayahuasca is om op deze manier een spirituele reis door te maken. Het wordt binnen deze kerk zelfs als sacrament gezien.

Wanneer men ayahuasca nuttigt, zal het bewustzijn veranderen en zal men als het ware andere werkelijkheden zien. Hoewel het dit af doet aan het spirituele gebruik van ayahuasca, wordt het hierom gezien als middel waarop men kan trippen. Het gebruik van ayahuasca wordt niet alleen hierdoor als zeer heftig ervaren, bij veel samenstellingen van ayahuasca heeft men last van heftig braken en/of diarree. Volgens sommige indianenstammen heeft ayahuasca hierom een helende werking, het zuivert het lichaam als het ware van allerlei parasieten. Daarnaast wordt men tijdens een ayahuasca trip vaak geconfronteerd met onbewuste gevoelens. Er zijn bijvoorbeeld talloze verhalen van personen met een verslaving die na het gebruiken van ayahuasca hiervan volledig waren genezen. Het is nog niet wetenschappelijk vastgesteld of ayahuasca een negatieve invloed heeft op de gezondheid.