Ensie Encyclopedie

Redactie Ensie (2022)

Gepubliceerd op 30-03-2015

Abstracte kunst

betekenis & definitie

Abstracte kunst is een kunstrichting waarbij niet wordt gestreefd de realiteit weer te geven. Het tegenovergestelde van abstracte kunst is figuratieve kunst.

Bij abstracte kunst zijn vormen, lijnen en (primaire) kleuren belangrijker dan in andere kunstrichtingen. Een abstract kunstwerk is niet gebaseerd op de werkelijkheid en bestaat vaak uit een samenstelling van verschillende kleuren en vormen. In een abstract kunstwerk is het beeld niet realistisch: kleuren en vormen verschillen van de werkelijkheid. Wanneer de abstracte kunstrichting is ontstaan is niet helemaal duidelijk. Aan de ene kant lijkt het alsof abstracte kunst altijd bestaan heeft omdat er ook in de prehistorie al abstracte vormen in bijvoorbeeld Keltisch vlechtwerk en aardewerk werden gemaakt.

Aan de andere kant kon toen nog niet gesproken worden van echte abstracte kunst, omdat deze abstracte vormen slechts in gebruiksvoorwerpen gebruikt werden. Paul Cézanne maakte tussen 1904 en 1906 kunstwerken die wel als vroege abstracte kunst gezien kunnen worden. In de abstracte kunst zijn twee grote stromingen: geometrische abstracte kunst en abstract-expressionisme. De eerste stroming richt zich op lijnen en op basisvormen. De tweede stroming ontstond na de Tweede Wereldoorlog. Hierin draaide het om het uiten van emoties en het schilderproces, niet om het resultaat.


Alsjeblieft!
Dit artikel kreeg je van Ensie cadeau. Wil je ook bijdragen aan toegankelijke kennis?Word vriend van Ensie en ontvang een gratis encyclopedie!