Radboud Universiteit

Brede en internationale onderzoeksuniversiteit.

Gepubliceerd op 24-06-2020

Summa cum laude

betekenis & definitie

Summa cum laude is een toewijzing en aanvulling voor een diploma dat men heeft behaald aan een universiteit of hogeschool. Summa cum laude is een term uit het Latijn en betekent ‘met de hoogste lof’.

In Nederland wordt slechts een enkeling bekroond met de toewijzing summa cum laude. Wanneer een student dit behaalt, wordt hiervoor dan ook grote lof voor gegeven. In de meeste gevallen komt men in aanmerking voor een judicium summa cum laude wanneer men gemiddeld een negen of hoger staat voor alle vakken. Andere voorwaarden zijn dat men tevens zijn of haar scriptie moet hebben afgesloten met een negen, dat men geen enkele herkansing heeft benut en voor geen van de vakken lager dan een zeven heeft gehaald. Deze voorwaarden kunnen per universiteit of leerinstelling verschillen.

Naast summa cum laude kan men ook cum laude of magna cum laude afstuderen. Deze termen betekenen respectievelijk ‘met lof’ en ‘met groot lof’. Summa cum laude is daarmee de hoogste van de drie toekenningen die kunnen worden gegeven aan een diploma.