Huize Heyendael betekenis & definitie

Huize Heyendael is een landhuis dat onderdeel is van het oude landgoed Heyendael, sinds 1962 onderdeel van de Katholieke Universiteit Nijmegen. Huize Heyendael dient sindsdien als kantoor voor de universiteit, die haar naam in 2004 veranderde naar Radboud Universiteit Nijmegen.

Huize Heyendael werd tussen 1912 en 1914 opgetrokken, nadat het gehele landgoed Heyendael sinds de eerste helft van de zeventiende eeuw diverse eigenaren kende. Het landgoed, ook wel Kasteeltje Heijendaal genoemd, is ontworpen door de architect Charles Estourgie. Deze bouwde het landgoed naar de neo-renaissancistische stroming die voornamelijk in de tweede helft van de negentiende populair was onder kunstenaars en architecten. Ten tijde dat deze opdracht werd uitgevoerd, was Huize Heyendael in bezit van de familie Jurgens, bekend van de margarinefabriek in Oss.

In 1949 werd begonnen met de overdracht van landgoed Heyendael van de familie Jurgens naar de Katholieke Universiteit Nijmegen. Als onderdeel van het landgoed, werd ook Huize Heyendael hierdoor onderdeel van de gehele campus van de universiteit. Huize Heyendael wordt sindsdien voornamelijk gebruikt als kantoor en staat symbool voor de Radboud Universiteit en is tevens een rijksmonument. Huize Heyendael biedt tevens de mogelijkheid aan oud medewerkers en alumni om een zaal en restaurant voor borrels te huren.

Gepubliceerd op 24-08-2016