Radboud Universiteit

Brede en internationale onderzoeksuniversiteit.

Gepubliceerd op 02-06-2016

Alumni

betekenis & definitie

Alumni zijn oud studenten en afgestudeerden van een universiteit of hogeschool. Het enkelvoud van alumni is een alumnus. Dit Latijnse woord betekent letterlijk ‘afgestudeerde’. Universiteiten en hogescholen proberen vaak contact te houden met alumni.

Nadat een student is afgestudeerd en zich heeft uitgeschreven bij de universiteit of hogeschool, kan men snel het contact met zowel de onderwijsinstelling als met de voormalige studiegenoten verliezen. Mede om deze reden organiseren universiteiten en hogescholen diverse activiteiten waarbij studenten contacten kunnen onderhouden met elkaar en met oud docenten. Op deze manier is men niet alleen op de hoogte van hetgeen iedereen mee bezig is, maar behoudt men ook een breed netwerk. Vrijwel alle universiteiten organiseren bijeenkomsten voor alumni en houden zo sterke banden met iedereen. Alumni van hogescholen hebben doorgaans een minder sterke band met de onderwijsinstelling. Desalniettemin wordt bij een groot deel van de hogescholen in Nederland geprobeerd contact te houden met alumni.

Om contact te houden met alumni, organiseren universiteiten en hogescholen vaak (netwerk)borrels. Op deze manier kan men op een vrij informele manier toch oude contacten onderhouden. Daarnaast worden soms ook workshops of cursussen gegeven, bijvoorbeeld om tips te geven over solliciteren en andere zaken die te maken hebben met het toetreden van de arbeidsmarkt.

Naast de borrels en andere activiteiten die universiteiten en hogescholen organiseren, krijgen alumni vaak korting op allerlei voorzieningen die door deze instellingen worden aangeboden. Zo kunnen alumni bijvoorbeeld tegen een lager tarief dan andere particulieren een sportabonnement afsluiten.