Radboud Universiteit

Brede en internationale onderzoeksuniversiteit.

Gepubliceerd op 24-08-2016

Radboud Universiteit

betekenis & definitie

De Radboud Universiteit is een breed geori├źnteerde universiteit gevestigd in Nijmegen. De Radboud Universiteit werd opgericht in 1923 als de Katholieke Universiteit Nijmegen. Samen met het Radboud Universitair Medisch Centrum is de Radboud Universiteit gevestigd op het landgoed Heyendael.

en Religiewetenschappen, Bijzondere Faculteit der Theologie, Letteren, Medische Wetenschappen, Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica, Managementwetenschappen, Rechtsgeleerdheid en Sociale Wetenschappen. Door de zeer uiteenlopende inhoud van de verschillende faculteiten, is de Radboud Universiteit een zeer brede universiteit, waar ruim honderd bachelor- en masteropleidingen kunnen worden gedaan.

De Radboud Universiteit is gevestigd op het zogenaamde Landgoed Heyendael, wat in de praktijk gelijk staat aan de gehele wijk Heijendaal. De gehele universiteit kan grofweg in drie onderdelen worden onderscheiden, namelijk het Radboudumc, Heijendaal Zuid en Heijendaal Oost. In Heijendaal Zuid vindt men onder andere het Spinoza gebouw, de Thomas van Acquino straat en het Erasmusgebouw. Hier zitten voornamelijk geestes- en sociale wetenschappen. In Heijendaal Oost vindt men het Huygensgebouw, wat bestaat uit meerdere onderzoeksgebouwen. Hierin huisvesten voornamelijk medische en natuurkundige opleidingen.

Toen de universiteit in 1923 werd opgericht, werd aan haar de naam Katholieke Universiteit Nijmegen gegeven. Deze naam is in 2004 veranderd naar Radboud Universiteit Nijmegen. Hiervoor werden verschillende redenen gegeven. De naam Radboud is afkomstig van de heilige Radboud van Utrecht, die groot werd met velen geschriften over het combineren van wetenschap en het katholicisme.