Radboud Universiteit

Brede en internationale onderzoeksuniversiteit.

Gepubliceerd op 02-06-2016

Campus

betekenis & definitie

Een campus is een gebied waarin alle universiteitsgebouwen zijn gevestigd, zowel de voorzieningen voor studenten en docenten als woningen. Hiermee verschilt een campus wezenlijk van een universiteit waarin alle gebouwen en woningen verspreid staan.

Het idee van een campus is ontstaan in de Verenigde Staten, waarbij bij de bouw van nieuwe universiteiten niet alleen collegezalen en bepaalde voorzieningen werden gebouwd, maar ook huizen voor studenten. Veel universiteiten in de VS bevinden zich dan ook net buiten de stad, waar er genoeg ruimte is voor alle gebouwen die nodig zijn voor duizenden studenten. Hoewel veel universiteiten in de VS dus van oudsher buiten de stad zijn gebouwd, worden velen tegenwoordig alsnog omringt, door de immer groeiende steden.

In Nederland worden twee universiteiten als campusuniversiteiten gezien, namelijk de Universiteit van Twente en de Technische Universiteit Eindhoven. Daarnaast telt Nederland enkele semi-campusuniversiteiten, waarbij de woningen van de studenten dicht in de buurt van de gebouwen liggen waar onderwijs wordt gegeven. Deze zijn de Radboud Universiteit Nijmegen, de Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit van Wageningen. Omdat slechts een deel van de studenten die er studeren in de huizen wonen die dicht bij de rest van de universiteitsgebouwen liggen, spreekt men van semi-campusuniversiteit.