Radboud Universiteit

Brede en internationale onderzoeksuniversiteit.

Gepubliceerd op 24-08-2016

Landgoed Heyendael

betekenis & definitie

Landgoed Heyendael is een gedeelte van de wijk Heijendaal in Nijmegen. Het landgoed, dat bestaat uit Huize Heyendael of Kasteeltje Heyendael en het omringende gebied, is sinds 1962 in bezit van de Radboudstichting, die hier de bouw van een universiteitscampus zou starten.

Het ontstaan van het landgoed Heyendael begint in de eerste helft van de zeventiende eeuw, toen de toenmalige eigenaar Jacob van der Heyden hier een huis liet bouwen. In 1734 kwam het landgoed in handen van Jacob Smits, de toenmalige burgemeester van Nijmegen. Deze kocht verscheidene omringende stukken heidegrond, zodat het landgoed gestaag toenam in grootte. Het landgoed zou tot aan het begin van de twintigste eeuw wisselen van eigenaar, waarbij regelmatig nieuwe grond werd toegevoegd. In 1912 kwam het landgoed in bezit van de familie Jurgens, een vooraanstaande industriële familie van Nederland.

In de eerste helft van de twintigste eeuw (1923) werd de Katholieke Universiteit Nijmegen opgericht, die de eerste jaren van haar bestaan in de binnenstad van Nijmegen was gevestigd. Door de Tweede Wereldoorlog waren de meeste universiteitsgebouwen vernietigd, waardoor de universiteit op zoek was naar een nieuwe locatie. In 1949 begon de eerste aanzet tot de koop van landgoed Heyendael als nieuwe plek voor de universiteit. In 1962 werd de volledige koop van het landgoed voltooid, maar in de jaren daarvoor was de bouw en snelle uitbreiding van de nieuwe campus voor de Katholieke Universiteit een feit.

Het oude landgoed Heyendael, wat in de loop van de tweede helft van de twintigste eeuw de wijknaam Heijendaal kreeg, bestaat vanaf het begin van de 21ste eeuw met name uit universiteitsgebouwen, zoals het Radboudumc, het Huygensgebouw en het Erasmusgebouw. Het oude landhuis staat nog steeds op haar oude plek en wordt gebruikt als kantoor door de Radboud Universiteit.