Radboud Universiteit

Brede en internationale onderzoeksuniversiteit.

Gepubliceerd op 18-03-2016

Grotiusgebouw

betekenis & definitie

Het Grotiusgebouw is een duurzaam ontworpen onderwijs- en onderzoeksgebouw op de campus van de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Het gebouw is sinds 2014 in gebruik. Hoofdgebruiker van het Grotiusgebouw is de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. Het pand telt 26.000 vierkante meter, gevuld met onderwijs- en studieruimtes, oefenrechtbanken, een bibliotheek, een restaurant met buitenterras en de grootste collegezaal van de Nijmeegse campus, met een capaciteit van 500 zitplaatsen.

De naam ‘Grotiusgebouw’ verwijst naar de Nederlandse rechtsgeleerde en schrijver Hugo de Groot (1583-1645), vooral bekend als Grotius. Zijn beroemdste werk, over het recht van oorlog en vrede uit 1625, vormt de basis voor het moderne volkenrecht. Volgens sommige rechtsgeschiedkundigen is hij een van de grootste juristen ooit.

Het Grotiusgebouw is ontworpen door Benthem Crouwel Architects. Het ontwerp is gebaseerd op het Campus Law School concept, waarin meer contacturen voor studenten en een campus met hoge verblijfskwaliteit centraal staan. Van buiten lijkt het compacte gebouw uit drie lagen te bestaan, in werkelijkheid zijn dat er vijf: er is een extra ondergrondse verdieping en een ‘terugliggende’ penthouse-verdieping. Het pand is duurzaam, onder meer door de materiaalkeuze en doordat het slim gebruik maakt van de grondtemperatuur, zonnewarmte en opgevangen water. Van binnen is het licht, open en flexibel – geschikt om in de toekomst nieuwe functies te huisvesten.

In 2016 won het Grotiusgebouw de Architectuurprijs van Nijmegen.