Pensioenbegrippen

redactie Ensie(2016)

Gepubliceerd op 12-10-2016

Nabestaandenlijfrente

betekenis & definitie

Een nabestaandenlijfrente is een lijfrenteverzekering die nabestaanden meer financiële zekerheid biedt wanneer de verzekerde komt te overlijden. De nabestaandenlijfrente kent geen einddatum, behalve wanneer de nabestaanden binnen de familiekring vallen (kinderen, broers en zussen). Een nabestaandenlijfrente kan alleen worden afgesloten als er een redelijke kans op overlijden is.

De reden dat een nabestaandenlijfrente alleen kan worden afgesloten als er sprake is van een redelijke kans op overlijden heeft te maken met het belastingvoordeel. Wanneer de verzekerde een nabestaandenlijfrente afsluit, kan namelijk de inleg van het belastbaar inkomen afgetrokken worden. Hieraan zijn geen voorwaarden verbonden, zoals dat wel het geval bij bij reguliere lijfrente. In tegenstelling tot de inleg moet er over de uitkering van de nabestaandenlijfrente wel belasting worden betaald.

De enige voorwaarden die dus gesteld wordt is dat er een redelijke kans op overlijden van de verzekerde moet zijn. Dit stelt de verzekeraar vast aan de hand van een risicorapport. Wanneer de nabestaandenlijfrente af wordt gesloten voor personen onder de dertig jaar geldt deze beperking overigens niet.

De uitkering van de nabestaandenlijfrente begint meteen nadat de verzekerde is overleden. Wanneer de nabestaandenlijfrente is afgesloten voor een partner loopt de uitkering door tot wanneer de partner is overlijden. Als de nabestaandenlijfrente is afgesloten voor directe familie stopt de uitkering wanneer de nabestaande dertig is geworden. Als bij moment van overlijden het directe familielid ouder dan dertig is geldt een afwijkende regeling.

Als de nabestaanden recht hebben op een ANW-uitkering (algemene nabestaanden wet), hoeft de nabestaandenlijfrente niet meteen te worden uitgekeerd. In dat geval mag de nabestaande zelf een gunstig moment kiezen, om zo de inkomsten zo goed mogelijk op elkaar af te kunnen stemmen.