Pensioen

Pensioenbegrippen omschreven

Gepubliceerd op 12-10-2016

2016-10-12

Keuzerecht

betekenis & definitie

Het keuzerecht is de mogelijkheid omtrent pensioenopbouw om een partnerpensioen om te ruilen naar een ouderdomspensioen, of andersom. Wanneer men gebruik maakt van het keuzerecht, kan met zijn of haar partner worden aangemerkt als fiscale partners.

Indien men zowel een ouderdomspensioen, dit is de algemene benaming voor het pensioen van iemand die pensioenleeftijd heeft bereikt, en een partnerpensioen heeft, maakt het keuzerecht het mogelijk om beide vormen pensioen om te zetten naar het andere pensioen. Het partnerpensioen voorziet de ene partner van een uitkering bij het eventueel vroegtijdig overlijden van de andere partner.

Het keuzerecht maakt het dus mogelijk om een ouderdomspensioen om te zetten naar een partnerpensioen. Hierbij is het wel van belang dat beide partners hiermee akkoord gaan. Men kan daarnaast gebruik maken van het keuzerecht om gemeenschappelijk inkomsten te verdelen over beide partners. In dat geval kan men in veel gevallen aanspraak maken op bepaalde heffingskortingen.