Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 12-01-2019

Pulp

betekenis & definitie

Pulp - is een afvalproduct van de beetwortelsuikerfabrieken. De suikerbieten worden in reepjes gesneden en met water of met bietensap gediffundeerd. Men krijgt dan een pulpmout, waarin 96 % water ; door persen kan men dan nog 6 a 7 % water verwijderen. In de gewone geperste pulp komen voor 1.3 % eiwit, 10 % koolhydraten, 3 % ruwvezel en 0.7 % zouten voor.

Deze pulp wordt veel aan runderen vooral aan melkvee gevoederd. Men kan p. versch voeren of voor den winter inkuilen. Men moet voorzichtig zijn met het geven van bevroren pulp. Aan melkvee geeft men wel 40 K.G. per dag, zonder dat de kwaliteit der melk vermindert. Als men meer geeft, wordt de melk waterig.

Bij drachtig vee moet men met dit voedermiddel voorzichtig zijn. P. wordt wel gedroogd, zoodat het 10 a 11 % water bevat en kan dan ook wel aan paarden gegeven worden. Ook kan gedroogde p. beter verzonden en bewaard worden. P. verkregen door uitlooging met bietensap, bevat meer suiker en wordt suikerpulp genoemd.