Mikrofoon, - deel van een electrischen stroomkring, bestaande uit los tegen elkaar liggende stukjes kool. Het contact tusschen deze stukjes en dientengevolge de weerstand van den m. is in hooge mate afhankelijk van het aantal en de grootte der aanrakingsvlakjes tusschen de stukjes. Komt hierin verandering, dan verandert ook de stroom, dien een element afgeeft in de keten. Zijn de veranderingen periodiek, dan zijn de stroomveranderingen zulks ook.
Periodieke weerstandsveranderingen van den m. hebben plaats, wanneer in de nabijheid ervan een toon wordt voortgebracht tengevolge van de geluidstrillingen. De stroomveranderingen geschieden dan met dezelfde periode als die van den voortgebrachten toon. Op deze wijze worden bij de telefonie de stroomen verkregen, die het geluid overbrengen. Bij een telefoontoestel is de m. het onderdeel, waartegen men spreekt en dat, teneinde het geluid beter op te vangen, gewoonlijk van een geluidtrechter voorzien is. De m. is in haar oorspronkelijken vorm uitgevonden door Hughes, heeft sindsdien verscheidene andere vormen doorloopen en wordt thans vrijwel uitsluitend toegepast als koolgruis-, of koolkorrel-m. Deze bestaat in hoofdzaak uit een platte cylindervormige doos, waarvan een der vlakke wanden een dunne trilplaat van kool is. Aan den tegenovergestelden platten wand is tegen de binnenzijde een dikkere plaat kool bevestigd, die van de trilplaat geïsoleerd is. De ruimte tusschen deze beide koolplaten is gevuld met koolgruis of koolkogeltjes (korrels).
Van de trilplaat door de korrels of het gruis naar de koolplaat wordt een electrische stroom gevoerd, die in de m. een zekeren weerstand ondervindt. Wordt de trilplaat door de stem in trilling gebracht, dan verandert overeenkomstig daarmede de drukking van de koolkorrels onderling en tegen de koolplaten en daarmede tevens de weerstand van de m. Gelijktijdig met deze weerstandsveranderingen ontstaan wisselingen in de stroomsterkte, welke dus in snelheid en sterkte overeenkomen met de geluidstrillingen. De wisselingen in stroomsterkte doorloopen de geleiding naar het ontvangende toestel, waar zij weder in geluidtrillingen worden omgezet door de telefoon. — In telefoontoestellen met locale batterij wordt de stroom voor de m. geleverd door een m.-batterij, welke gewoonlijk uit een of twee primaire elementen bestaat. De m., de m. batterij en de primaire wikkeling van de inductieklos worden achter elkaar geschakeld en vormen te zamen den m. stroomloop. De m. stroomloop wordt gesloten en verbroken door den haakcommutator. In telefoontoestellen voor centrale batterij ontvangt de m. haar stroom vanuit het centraalbureel. — Weerstand der m. Men onderscheidt m. met lagen weerstand, ongeveer 15 tot 50 Ohm, en met hoogen weerstand, ongeveer 50 tot ruim 500 Ohm. Eerstgenoemde worden gebezigd voor locale batterij, laatstgenoemde voor centrale batterij. De weerstand wordt beheerscht door het gebruik van koolkorrels van verschillenden soortel. weerstand, door grooteren of kleineren diameter van de ruimte, waarin zich de koolkorrels bevinden en door chemische behandeling van de buitenoppervlakte der korrels. — Demping der m. Door de trilplaat in gummiringen in te klemmen of door vilten of gummiplaatjes tegen de trilplaat te doen drukken, kan men deze meer of minder in haar beweging belemmeren en de m. daardoor dempen.
Er bestaan sterk gedempte en nagenoeg niet gedempte m. met vele overgangsvormen daartusschen. Zwak gedempte m. geven het geluid sterk weer, ook indien men achteloos naast, of ver verwijderd van de m. spreekt. Daarentegen worden ook de geluiden uit de omgeving door de m. opgenomen, zoodat deze m. in rumoerige omgeving niet voldoet. Bij gebruik van een sterk gedempte m. moet de mond onmiddellijk voor den spreektrechter gebracht worden en vrij luid worden gesproken. Men wordt dan steeds goed verstaan, ondanks hinderlijke geluiden uit de omgeving. — „Solid-back”-m.
Deze m. heeft een afzonderlijke trilplaat, welke dus niet van kool behoeft te zijn en meestal van metaal vervaardigd wordt. Het middelpunt van de trilplaat is met een verstelbaar schroefje verbonden met den buigzamen wand van de eigenlijke m., welke uit een klein cylindervormig doosje bestaat, waarvan de vaste achterwand een blokje kool is. De beweeglijke wand bestaat uit mica, waartegen aan de binnenzijde een plaatje kool bevestigd is. De solid-back m., die meestal van het vrij sterk gedempte soort zijn, hebben het voordeel, dat het koolgruis goed tegen vocht is afgesloten, zoodat de werking langen tijd zeer constant is.