Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 24-01-2019

Hydrolyse

betekenis & definitie

Hydrolyse - (chemie), het splitsen van een verbinding door het opnemen van de elementen van het water. Typische voorbeelden van h. zijn het splitsen van zouten van zwakke zuren of van zwakke basen door water, waarbij in het eerste geval een basische in het tweede een zure reactie optreedt. Zoo treedt bijv. bij hydrolyse van cyaankalium de volgende reactie op KCN + H2O ⇾ KOH + HCN, bij aluminiumchloride: AlCl3 + H2O ⇾ Al (OH)3 + 3 HCl.

In de organische chemie speelt de h. een belangrijke rol, bijv. bij de verzeeping van esters, bij de vorming van eenvoudige suikers uit stoffen als amylum, cellulose, rietsuiker e. d.; bij het ontstaan van peptonen en van aminozuren uit eiwitachtige stoffen, bij de splitsing van glucosiden. De h. wordt versneld door verhooging der temperatuur en door den invloed van katalysatoren. In de levende natuur wordt vooral onder den invloed van verschillende enzymen de h. aanzienlijk versneld.