Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 24-01-2019

Hamlet

betekenis & definitie

Hamlet - de held van Shakespeare’s drama, is volgens sommigen een historische of quasi-historische, volgens anderen een mythologische figuur. De Deensche geschiedschrijver Saxo Grammaticus (gest. 1204) was de eerste, die de H.-sage behandelde. Men weet niet waaraan S. G. het verhaal ontleende. In zijn werk wordt de sage als volgt verhaald: „Tijdens de regeering van Rörik, koning van Denemarken, was Gervendil goeverneur van Jutland.

Deze werd opgevolgd in dit ambt door zijn zonen Horvendil en Fengo. Horvendil verkreeg, als belooning voor een belangrijke krijgsverrichting, de hand van Gerutha, koning Rörik’s dochter. Uit dit huwelijk werd een zoon Amleth geboren. Fengo vermoordde zijn broeder uit jaloezie en huwde Gerutha. Amleth, bang hetzelfde lot te ondergaan als zijn vader, doet alsof hij idioot is. Maar F. wantrouwt hem en zendt hem naar Engeland met een brief aan den koning, dezen opdragend Amleth te dooden. A. verandert iets in den brief, wordt in Engeland met eerbetoon ontvangen en huwt de dochter van den Eng. koning. Na een jaar keert hij terug naar Denemarken, waar men hem dood waande.

Hij geeft een feest, laat de hovelingen veel wijn drinken en steekt daarna het paleis in brand. Hij doodt Fengo. Dan keert A. terug naar Engeland, maar de koning van dat land en Fengo hadden vroeger afgesproken, dat indien een van beiden een gewelddadigen dood zou sterven, de andere hem wreken zou. A.’s schoonvader wil A. niet direct vermoorden, maar zendt hem naar Schotland, om voor een ander te dingen naar de hand der wreede koningin Hermuthrude, die al haar minnaars ter dood had laten brengen. Zij wordt echter verliefd op A.; deze beantwoordt haar liefde niet, maar keert ongedeerd naar Engeland terug.

Hij wordt later koning van Jutland en moet de vijandschap dulden van Vikletus, Rörik’s opvolger. In een gevecht met dezen sterft A.” — De IJslanders hebben hun Amlotha-Sage, een vertaling van Saxo Gr.’s werk. — De Fr. schrijver Belleforest introduceerde H. in 1559 in zijn Cent Histoires Tragiques. Op het Eng. tooneel verscheen hij reeds in 1587 of 1589. De stof werd door Shakespeare met geniale vrijheid omgewerkt. Hij leverde een der meest diepzinnige werken, die de letterkunde kent.

< >