Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 19-01-2019

Etappendienst

betekenis & definitie

Etappendienst - (krijgskunde), de zeer gewichtige dienst in den rug van het leger te velde, welke, in algemeenen zin tot taak heeft, de regeling van den aanvoer naar en den afvoer van het leger, teneinde dit in strijdvaardigen toestand te houden (aanvoer van strijdkrachten, strijdmiddelen en legerbehoeften van allerlei aard en afvoer van zieken, gewonden, krijgsgevangenen, onbruikbaar materieel, buit, enz.).

Het etappengebied is de streek, waarover de e. zich uitstrekt; het omvat het deel van het eigen of van het vijandelijk land, of van beide, gelegen onmiddellijk achter het door het veldleger bezette operatiegebied.

Onder etappenlijnen verstaat men de verkeerswegen te land en te water, welke uit het hart des lands naar het operatiegebied leiden en langs welke de aanen afvoer plaats hebben. In den tegenwoordigen tijd spelen bij den e. vooral de spoorwegen een voorname rol.

Etappenplaatsen zijn de plaatsen in het etappengebied, waar de inrichtingen ten behoeve van den e. gevestigd zijn.

In Nederland berust de centrale leiding den van etappendienst bij de Etappen-Directie, aan welker hoofd de Directeur van het etappenen verkeerswezen staat. Binnen het etappengebied is de leiding van den e. van het veldleger in handen gelegd van de Etappeninspectie, aan wier hoofd een Etappen-Inspecteur staat.

In de etappenplaatsen wordt de plaatselijke e. uitgeoefend door Etappen -commando’s.