Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 19-01-2019

Endosperm

betekenis & definitie

Endosperm, weefsel, dat in den zaadknop na en door de bevruchting in den embryozak ontstaat. Het is bewaarplaats van reservevoedsel, waaruit de jonge kiem putten kan. Somtijds verbruikt de kiem dit voedsel reeds in het onrijpe zaad; dan vindt men in het rijpe zaad een groote kiem omgeven door weinig of geen endosperm, zooals bij de boonen en erwten.

In andere gevallen, bv. bij de granen wordt het voedsel uit het endosperm pas verbruikt bij de kieming der zaden; dan bezitten die zaden in rijpen toestand endosperm, zijn, zooals men zegt, endospermhoudend, een term, die tot misvatting aanleiding kan geven, omdat de zoogenaamde endospermlooze zaden meestal in den onrijpen toestand wel degelijk endosperm bevat hebben. Voor endosperm wordt ook wel het oude woord kiemwit of albumen gebruikt; dit is echter te verwerpen, omdat hetzelfde woord gebezigd wordt voor perisperm. In het endosperm vindt men als reservevoedsel altijd eiwit en daarnevens meestal vette olie (bv. lijnzaad), somtijds zetmeel (bv. graankorrels).

< >