Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 13-12-2018

Dominica

betekenis & definitie

Dominica - 1) het grootste van de tot het Britsche gouvernem. der Leeward-eilanden behoorende Kleine Antillen, West-Indië. Het heeft een oppervlakte van 777 K.M.2 en behoort tot de hoogste eilanden, daar de Morne Diablotin een hoogte van 1447 M. bereikt. Dit is een oude vulkaan, in welks krater een met kokend water gevuld meer lag, dat bij de groote uitbarsting van Martinique in 1902 is verdwenen. Het klimaat is vochtig en warm, de bodem vruchtbaar, zoodat alle gewassen der tropen hier kunnen gedijen.

De bergen dragen wouden van rozenhout en andere kostbare houtsoorten; wild, gevogelte, zwijnen, ook wilde bijen, zijn er talrijk en de vischvangst is voor velen een middel van bestaan; uit de talrijke solfataren wordt zwavel gewonnen. Door de afschaffing van de slavernij is het eil. in zijn ontwikkeling gestuit, terwijl de achteruitgang van de suikerprijzen omstreeks 1890 een crisis deed ontstaan. In 1892 voerde D. nog 110.000 K.G. suiker uit, in 1901 nog slechts 7500 K.G. In de plaats daarvan zijn belangrijk geworden: cacao, citroenen, ooft, koffie, arrowroot en katoen, terwijl er thans steeds meer rubberboomen en klappers worden geplant. Jarenlang was D. de wereldleverancier van lemoensap, waaruit citroenzuur wordt bereid en ook thans is de uitvoer daarvan belangrijk. Het eiland telde in 1914 36.645 inwoners, voor het meerendeel nakomelingen van de vroegere neger-slaven. Onder de weinige blanken bevinden zich nakomelingen der oude Spaansche bevolking. Hoofdplaats is het schilderachtig gelegen Port Roseau of Charlottetown, dat ongeveer 6000 inw. telt.

De voornaamste haven is Portsmouth aan de Prince Rupertbaai met 1600 inw. Het ligt gunstig op den weg naar het Panama-Kanaal. Den 3en November 1493, op een Zondag, vandaar de naam, werd D. door Columbus ontdekt. Tot 1748 hebben de Cariben hun zelfstandigheid weten te bewaren; het overschot, ± 400, woont thans in het N.O., in een Indian Reservation nabij Salybia. In 1756 kwam het eiland in bezit van Engeland, dat het van 1771 tot 1782 aan de Franschen moesten afstaan. In 1782 vernietigde de Engelsche admiraal Rodney er de Fransche vloot van De Grasse, welke overwinning van groote beteekenis was, daar toendertijd alle West.-Indische bezittingen van de Engelschen, behalve S. Lucia, in handen van de Franschen waren. — 2) een der Marquesaseilanden, ook Hiwaoa genoemd.

< >