Beverwijk, gem. in Kennemerland, prov. N.-Holland, in schoone omgeving, nabij de duinen en de zee (met de badplaats Wijk aan Zee door een paardentram verbonden). — Eens lag hier het landgoed Adrichem, dat door Karel Martel aan Willebrordus werd geschonken. Dicht daarbij was een Hemelsche verschijning gezien en werd een kapel gebouwd ter eere van St.-Agatha. Het dorp, dat bij die kapel is ontstaan, kreeg den naam van St.-Aegtenkerke of St.-Aegtendorp.
Wegens de bedevaarten, die de bewoners van den omtrek naar de kapel ondernamen, kwam op den duur voor het dorp de naam van Beêvaartswijk in gebruik, die zich later wijzigde tot Beverwijk. — B. verkreeg reeds in 1298 van Graaf Jan I van Holland stedel. rechten. — Vele rampen hebben B. in den loop der jaren getroffen. In 1203 geplunderd door Graaf Lodewijk van Loon, in 1490 in brand gestoke door het Kaas- en Broodvolk, werd het in 1519 wederom door Lange of Groote Pier en in 1572 en !73 door de Spanjaarde geplunderd. In 1799 had het te lijden van de Franschen, toen generaal Brune er zijn hoofd-kwartier had opgeslagen. In den nacht van 4 op 5 Febr. 1825 overstroomde de aangrenzende Wijkermeer, toen een deel van het IJ, een groot deel van B. In 1871 is dit meer ingepolderd en herschapen in vruchtbaar land. —Thans is B. een vriendelijk gelegen stadje met 100 inw. dat steeds in bloei vooruitgaat. Het is een middelpunt van den tuinbouw in dit gedeelte van Kennemerland, heeft een zeer belangr. groentenmarkt en levert vooral veel groenten en vruchten aan Amsterdam. Onder de vruchten neemt de aardbei de voornaamste plaats in: in buitengewoon groote hoeveelheden wordt dit product naar Duitschland verzonden. Ook de bloembollencultuur, waarvoor de grond uiterst geschikt is, begint in de laatste jaren een groote vlucht te nemen. Ook als industrieplaats is B. vrij belangrijk; het heeft fabrieken voor ’t conserveeren van groenten en andere levensmiddelen, sigarenfabr., fabriek van marmerwerken, enz.
De gunstige ligging, gevoegd bij goede communicatiemiddelen, heeft zeker ’t hare bijgedragen tot de uitnemenden bloei. Het ligt aan de spoorlijn Haarlem—Alkmaar; bovendien aan de tramlijn Haarlem—Alkmaar. De Pijp, d.i. de haven van B., verbindt het met het Noordzeekanaal. De scheepvaartbeweging is zeer druk. Op Amsterdam wordt een geregelde stoomvaartdienst onderhouden. — De Ned. Herv. Kerk was vóór de Hervorming aan St.-Agatha gewijd, werd in 1572 door de Spanjaarden verbrand en is een groot gebouw met een zwaren 43 M. hoogen toren.