Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 27-06-2020

infectieziekte

betekenis & definitie

v. (-n, -s), ziekte die wordt veroorzaakt door levende ziektekiemen en hetzij direct, hetzij indirect van het ene levende organisme op het andere kan worden overgedragen.

(E) GENEESKUNDE. Tot de infectieziekten behoren de →besmettelijke ziekten, maar er zijn ook infectieziekten die niet zo maar van mens op mens overgaan en dus niet besmettelijk zijn, b.v. longontsteking. Verder zijn er infectieuze ziekten die wel door mensen worden overgebracht, maar die men meestal toch niet tot de infectieziekten rekent, b.v. schurft.

RECHT. De Ned. →Besmettelijke Ziektenwet van 1928 is bij wet van 30.10.1974, Stb. 725 gewijzigd. De naam luidt thans Wet Bestrijding Infectieziekten en Opsporing Ziekte-oorzaken. De nieuwe wet is van toepassing op bij AMvB aan te wijzen al dan niet besmettelijke infectieziekten onder te verdelen in Aen B-ziekten. De wettelijke regeling kan voorts van kracht worden verklaard op infectieziekten die niet onder de Aof B-ziekten vallen, alsmede op ziektebeelden van onbekende of naar het oordeel van de minister van Volksgezondheid onzekere etiologie, met een epidemisch karakter of waarvan kan worden verwacht dat zij een epidemisch verloop zullen hebben. Aan de Aen B-ziekten zijn daarom de C-ziekten toegevoegd, zoals mazelen, bof, geslachtsziekten, lintwormziekte en roodvonk.

De meldingsplicht van de oude wet blijft voor de Aen B-ziekten ongewijzigd van kracht. Voor de C-ziekten geldt een niet-nominatieve aangifteplicht. Polio valt onder de A-groep, evenals rabies. Nieuw bij de B-groep zijn: kinkhoest, miltvuur, schurft en voedselvergiftiging.

In België zijn, op grond van de Gezondheidswet van 1.9.1945, wettelijke maatregelen genomen ter voorkoming van de verspreiding van besmettelijke ziekten bij KB van 1.3.1971 gewijzigd bij KB van 18.11.1976. Aangifte is verplicht aan de Gezondheidsinspectie door de arts of degene die de zieke verpleegt, alsook aan de burgemeester door het gezinshoofd, van alle bewezen of verdachte gevallen van ziekten opgesomd in de KB’s. Dat zijn:

1. quarantainabele ziekten opgenomen in het Internationaal Sanitair Reglement van de Wereldgezondheidsorganisatie (b.v. cholera, gele koorts, pest en pokken), of die in het nationale vlak als zodanige ziekten worden behandeld;
2. niet-quarantainabele ziekten met verplichte internationale aangifte (b.v. vlektyfus, poliomyelitis, griep die epidemische afmetingen aanneemt, malaria);
3. besmettelijke ziekten met verplichte nationale aangifte (bacteriële ziekten, virusziekten, parasitaire ziekten). De KBs gelasten verdere maatregelen aan de grenzen en in de havens en luchthavens.