Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 27-06-2020

houtskeletbouw

betekenis & definitie

m. (g.mv.), het bouwen met hout als materiaal voor alle dragende elementen boven de fundering.

(e) Houtskeletbouw is een woningbouwmethode, die vooral tot ontwikkeling is gekomen in Noord-Amerika en Scandinavië. Er zijn verschillende grondvormen (afb.1). Bij de ballonbouwmethode lopen de stijlen door van fundering tot dak; de vloerbalken van een verdiepingsvloer rusten op een in de stijlen ingelaten regel en zijn bevestigd tegen de zijkant van de regel. De gemodificeerde ballonbouwmethode heeft wandelementen van ongeveer verdiepingshoogte; de vloerbalken rusten op de onderregel ervan en zijn bevestigd tegen de zijkant van de stijlen.

In Nederland en België wordt voornamelijk de platformbouwmethode toegepast. De vloerbalken met daarop de vloeren worden doorgevoerd tot de buitenkant van het skelet, zodat een werkvloer (platform) ontstaat, waarop de wandelementen voor de volgende verdieping gesteld worden (afb. 2). De stijlen staan boven de vloerbalken. Op de fundering komt een strook vochtwerend materiaal en daarop een verduurzaamde muurplaat (afb.3). De overige delen van het skelet die niet met steen in aanraking komen, zijn derhalve gevrijwaard tegen optrekkend vocht en behoeven geen verduurzaming of onderhoud. Het skelet van de wanden bestaat uit stijlen en regels van de gebruikelijke houtsoorten, verbonden door spijkerverbindingen.

Een koppelregel verbindt de wandelementen tot één geheel. Of er dragende binnenwanden vereist zijn, hangt af van de overspanning van de vloerbalken van de verdieping erboven. Tot ca. 6 m kunnen massieve balken toegepast worden, voor grotere lengten een combinatie van massieve balken met triplex-kokerliggers of gelamineerde balken. Gesloten wanden met constructietriplex beschoten, en stijve vloergedeelten maken het skelet stabiel. Op de basisconstructie wordt uiteindelijk een binnenen buitenbekleding aangebracht. Het buitenblad van de spouw kan van elk materiaal gemaakt worden (ooksteen).

Speciale voorzieningen (o.a. dampremmende laag aan de binnenzijde van het binnenspouwblad) voorkomen dat waterdamp uit de warme binnenlucht condenseert in het skelet. Houtskeletbouw heeft het voordeel dat gewerkt kan worden met geprefabriceerde onderdelen met stijl en regelwerk voorzien van triplexbeschieting, of met volledig afgewerkte binnenspouwbladen, eventueel zelfs voorzien van houten buitenbekleding. Gevolg is dat met weinig mankracht snel een skelet opgebouwd kan worden, ook wind-en regendicht. LITT. Stichting Bouwresearch, Houtskeletbouw (rapport 20, 2e dr. 1973); A.van Haaren, Houtskeletbouw, handleiding in de praktijk (1977).

< >