Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 27-06-2020

Hottentotten

betekenis & definitie

(Khoi-Khoin, zoals zij zichzelf noemen), bevolkingsgroep in Namibië en Zuid-Afrika. De Hottentotten zijn waarschijnlijk afkomstig uit het merengebied in Oost-Afrika, en zijn vandaar met hun vee naar het zuiden getrokken.

Een deel vestigde zich in Namibië, een deel trok verder naar de zuidpunt. De komst van de blanken deed een aantal van hen weer migreren naar het noorden (Oorlam). Zij die achterbleven, moesten hun nomadische leefwijze opgeven en vermengden zich met andere bevolkingsgroepen. De groep die in Namibië achterbleef (Nama) is de nog enig overgebleven groep echte Hottentotten. De geschiedenis van deze groep is er een van bloedige strijd: eerst tegen de →Herero (beide stammen waren op zoek naar weidegronden), later tegen de Duitsers. In 1907 werden de Nama door de Duitsers definitief verslagen.

Hun aantal was toen tot de helft teruggebracht; in 1970 bedroeg het 32000. Velen leven in reservaten (Namaland), waar zij noodgedwongen van veeteelt op landbouw overschakelden. In hun lichamelijke kenmerken onderscheiden zij zich van hun omgeving. De huid is lichtgeel en bij ouderen sterk gerimpeld. De vrouwen vertonen →steatopygie (vetophoping achter en onder de heupen). Veeteelt was de belangrijkste bestaansbron (runderen, geiten), waarbij het meer om de melk ging dan om het vlees; als aanvulling werd door mannen gejaagd en door vrouwen voedsel verzameld. Het merendeel van de Hottentotten staat min of meer onder christelijke invloed.De Hottentotten spreken talen die verwant zijn met de verscheidene taalgroepen van de Bosjesmannen. De meest bekende Hottentottentaal is het Nama, dat als schrijftaal gebruikt wordt. Sommige Hottentottentalen worden nog slechts door enkele tientallen mensen gesproken. Het meest typerende kenmerk van de Hottentottentalen is het gebruik van een grammaticaal geslacht. Taalkundig loopt de scheidingslijn tussen Hottentotten en Bosjesmannen anders dan etnologisch.

LITT. D.M.Beach, The phonetics of the Hottentot language (1938); C.H.L.Hahn, H.Vedder en L. Fourie, The native tribes of South West Africa (1966).

< >