Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 29-06-2020

Frankfort aan de Main

betekenis & definitie

Westduitse stad in de deelstaat Hessen, 667 000 inw. Frankfort, gelegen in een vruchtbare laagvlakte, is de hoofdplaats van het Rijn—Main-industriegebied, het financiële centrum van de BRD en een belangrijk verkeersknooppunt: binnenhaven met ca. 7 mln. t overslag per jaar; grootste station in de BRD; autosnelwegen; vliegveld Rhein-Main (een van de grootste in Europa).

De stad heeft prachtige bouwwerken en parken (o.a. Stadtwald), die in de Tweede Wereldoorlog veel geleden hebben. De kern van het op de rechteroever van de Main gelegen oude stadsdeel vormt de dom (gedeeltelijk 15e-eeuws) met de in zijn nabijheid gelegen Sint-Nicolaaskerk (bouw begonnen in de 13e eeuw) en Sint-Paulskerk (vergaderplaats van het Frankfortse Parlement in 1848), het gebouwencomplex de Saalhof (waaronder een romaanse kapel), de gotische Römerhuizen en het geboortehuis van Goethe. Frankfort heeft belangrijke industrie: chemie, machines en apparaten, elektrotechnische industrie. In de voorstad Höchst is het chemische concern Farbwerke Hoechst gevestigd. De stad is m.n. een handelscentrum.

De jaarbeurzen, o.a. de Frankfurter Messe (sinds de 13e eeuw) en de Buchmesse zijn wereldbekend. De stad is sinds 1954 het bonthandelscentrum voor de BRD. In de stad zetelen o.a. de Deutsche Bank AG, Dresdner Bank AG, Deutsche Bundesbahn, Zentrale für Fremdenverkehr. Sedert 1967 loopt de industriële nijverheid iets terug; de dienstensector breidt zich uit. Tot de vele onderwijsinstellingen behoren een universiteit en enige hogescholen. Behalve een aantal musea, waaronder het Städelsches Institut (schilderkunst van Italië, Frankrijk en de Lage Landen), bezit de stad een botanische tuin en een dierentuin.

Vele theaters, operagebouw, Lubrighaus. In 1963 is begonnen met de aanleg van een metronet.GESCHIEDENIS. Frankfort ontstond als een Romeinse versterking. Het oudste aanknopingspunt met de huidige naam is het feit dat de stad in 794 Franconofurd werd genoemd, naar de doorwaadbare plaats in de Main. In de 13e eeuw kreeg Frankfort aan de Main stadsrecht. In de 14e eeuw werd de stad sterk uitgebreid en werd zij rijksstad. In 1356 bepaalde de Gouden Bul, dat de Duitse koning te Frankfort aan de Main zou worden gekozen; bovendien was de stad sinds 1562 ook de plaats waar de kroning van de Duitse koning, resp. keizer plaatsvond.

De stad had vanaf de 16e eeuw vooral betekenis voor de boekhandel en na de 18e eeuw voor de internationale geldhandel. Frankfort had te lijden van de Dertigjarige Oorlog (1618-48), de Zevenjarige Oorlog (1756-63) en de Coalitieoorlogen en verloor in 1806 zijn status als rijksstad. Karel van Dalberg werd in 1810 groothertog van Frankfort aan de Main. De stad was van 1815-66 vrije rijksstad en zetel van de Duitse Bond. In 1866 werd zij door Pruisen geannexeerd.

LITT. P.Menne, Die Stadt Frankfurt a. Main und ihr Raum (1964); G.Streber, Struktur und Funktion der Frankfurt-City (1964); K.Wolf, Die Konzentrationen von Versorgungsfunktionen in Frankfurt a. Main.