Nick Felix

Stagiair bij KRO Brandpunt

Gepubliceerd op 12-04-2015

Antroposofie

betekenis & definitie

Antroposofie is een levensbeschouwing die werd bedacht door Rudolph Steiner aan het begin van de 20e eeuw. De spirituele theorieën van de antroposofie zijn zowel gestoeld op (pseudo)wetenschap als op christelijke elementen. Het gaat in grote lijnen om de samenhang tussen mensen en de kosmos.

Mensen die de antroposofische manier van leven aanhangen zijn zelden zeer uitgesproken, dus in het dagelijks leven is er niet veel te zien van deze levensbeschouwing. Het meest in het oog springende zijn misschien wel de vrije scholen die gestoeld zijn op de ideeën van Rudolph Steiner. Hier worden aparte manieren van lesgeven gehanteerd waarin niet op de reguliere manier wordt getoetst en ook weinig boeken worden gebruikt. Er wordt meer aandacht besteed aan verhalen vertellen en het uiten in dansen en het zingen van liederen.
De antroposofie heeft ook een aparte architectuur, waarin rechte hoeken in een gebouw als negatief worden gezien. Het zou een verkeerde uitwerking hebben op de geestelijke toestand van de mens als deze alleen maar in rechthoekige ruimtes leeft. Vandaar dat hoeken van negentig graden worden vermeden in antroposofisch ontworpen huizen.
De leer behelst nog veel meer. Feitelijk is er over elk aspect in het dagelijks leven wel een antroposofisch idee. Van eten (biologisch dynamisch) tot muziek (zelfgemaakte instrumenten) en geneeskunde (inentingen zijn uit den boze).