Marga Schiet

MOM's lexicon van de opvoedmisstanden

Gepubliceerd op 22-06-2017

2017-06-22

Verhuizen

betekenis & definitie

Kinderen vinden het heerlijk om te verhuizen.

Voor kinderen kan een verhuizing heel bedreigend zijn omdat ze daardoor hun vriendjes kunnen verliezen en soms ook naar een andere school moeten. Daarom is het goed om het zorgvuldig voor te bereiden. Je kunt in de nieuwe buurt eerst eens met zijn allen een kijkje gaan nemen en op onderzoek uitgaan. Je kunt er een spelletje van maken: 'Wie ziet de supermarkt, waar is het park en waar is de school?'

Om een beetje snel aan een nieuwe buurt te wennen is het leuk om al snel na de verhuizing kennis te maken met de buren. Dat is vooral voor kinderen heel leuk. Nodig de mensen uit de buurt snel na de verhuizing uit via een briefje datje in de bus stopt. Daardoor is er al vanaf het begin contact, zonder dat er allemaal officiële bezoekjes afgelegd moeten worden.

Probeer ook meteen uit te vinden of er kinderen in de buurt wonen van de leeftijd van je eigen kind of kinderen die misschien ook wel op dezelfde school zitten. Geef een welkomst- feestje voor alle kinderen uit de buurt. Zo kunnen kinderen meteen nieuwe vriendjes maken.

Je kunt de eerste weken ook op een vrije middag een kind uit de klas van je eigen kind uitnodigen om hem wat gemakkelijker aan al die nieuwe kinderen te laten wennen.

Verhuizen kan makkelijker worden voor een kind als hij er nauw bij wordt betrokken. Kinderen uitbesteden tijdens de verhuizing is voor hen niet zo handig. Ze missen het hele verhuisritueel, dat helpt om te snappen wat verhuizen betekent. Een oplossing kan zijn om op de dag van de verhuizing een vertrouwde oppas in te schakelen die aandacht aan hen kan geven. Ouders hebben tijdens de verhuizing hun handen vol en weinig tijd om aandacht aan hun kinderen te besteden, die juist veel aandacht nodig hebben op zo'n spannende dag. Voor heel jonge kinderen zal het vooral moeilijk zijn om aan een ander kamertje en bedje te wennen. Een nieuw bedje aanschaffen voor het nieuwe huis kan beter nog wat worden uitgesteld, want anders is opeens alles anders in de slaapkamer.

Een manier om de slaapkamer zo vertrouwd mogelijk te houden is door de kinderen in hun vertrouwde bedje te leggen met beddengoed waar ze al een paar dagen in geslapen hebben. Dat ruikt nog zo lekker vertrouwd.

Als een kind moeite heeft met slapen, kun je eventueel een paar nachtjes naast hem gaan slapen op een matras op de grond, dat geeft hem een veilig gevoel.

Heeft een kind heimwee naar het oude huis, haal dan de foto's weer eens tevoorschijn en kijk samen nog eens naar het oude huis, de buurkinderen en de vertrouwde buurt. En je kunt natuurlijk nog eens teruggaan naar de oude plek en een bezoekje brengen aan bekenden.

Contact met vriendjes en vriendinnetjes kan voor wat grotere kinderen ook plaatsvinden per telefoon, fax of e-mail. En wie weet is er een gelegenheid om een vriendje of vriendinnetje uit de vroegere buurt te laten logeren. Op die manier zal verhuizen voor je kind heus meevallen.