Marga Schiet

MOM's lexicon van de opvoedmisstanden

Gepubliceerd op 22-06-2017

2017-06-22

Heimwee

betekenis & definitie

Je moet nooit aan heimwee toegeven, want dan wordt het alleen maar erger.

Heimwee wil zeggen dat je je totaal niet meer op je gemak voelt als je in een vreemde omgeving bent. Een kind wordt er bijvoorbeeld door overvallen als hij ergens gaat logeren. De enige wens is dan om weer zo snel mogelijk naar huis te mogen, waar alles vertrouwd en veilig voelt. De gevolgen van heimwee kunnen zo erg zijn, dat je er wel rekening mee moet houden. Door heimwee kan een kind soms niet meer eten of slapen. Het enige datje kunt doen, is je kind heel geleidelijk over zijn heimwee heen helpen.

Soms helpt het als een broertje of zusje meegaat als hij gaat logeren of dat je eerst zelf ergens met je kind gaat logeren. Het helpt ook als je kind weet dat als het echt niet gaat, je hem weer snel op komt halen. Hoe meer steun je je kind kunt geven, hoe zekerder hij zich zal voelen en daardoor kan hij juist over zijn heimwee heen groeien.

Met een jaar of zeven hebben kinderen geen last meer van heimwee

Heimwee is niet altijd afhankelijk van de leeftijd. Het ene kind heeft er meer last van dan het andere kind. Er zijn zelfs volwassenen die heimwee hebben als ze van huis zijn.