Marga Schiet

MOM's lexicon van de opvoedmisstanden

Gepubliceerd op 22-06-2017

2017-06-22

Belonen

betekenis & definitie

Belonen doe je door 'goed zo' tegen een kind te zeggen. Een beloning met een duidelijke uitleg werkt veel beter en helpt mee aan de vorming van een positief zelfbeeld van kinderen. Alleen 'goed zo' zeggen is zo vaag.

Duidelijk vertellen wat je goed of leuk vindt, werkt veel beter, bijvoorbeeld: 'Wat goed dat je zo rustig bent blijven zitten in de winkel toen mama even met die mevrouw moest praten.' Een kind snapt dan waarom zijn ouder blij is met zijn gedrag. De kans is groot dat hij het een volgende keer weer zo zal doen, want complimentjes krijgen vindt een kind fijn. Een ouder kind kun je belonen door hem te zeggen dat je het goed van hem vindt dat hij op tijd zijn huiswerk heeft gemaakt als je weet dat hij daar een hekel aan heeft, of dat je het heel leuk vindt dat hij zoveel aandacht heeft voor zijn zieke vriend of vriendin.

Als je een kind te veel complimenten geeft, gaat hij naast zijn schoenen lopen

Als kinderen merken dat hun ouders plezier hebben in de dingen die ze doen, gaan kinderen zichzelf meer waarderen. Waardering is nodig om een positief zelfbeeld te kunnen ontwikkelen. Maar daarnaast mag je je kind ook laten weten dat hij dingen doet die niet op prijs worden gesteld.