polder langs de Waal ten oosten van Nijmegen. De Ooijpolder ligt ingeklemd tussen de rivier de Waal en de Duivelsberg.
Vroeger werd de polder alleen omgeven door een lage zomerdijk en fungeerde hij als overlaat bij hoge waterstanden. De oudere boerderijen en de nederzettingen zijn dan ook op terpen gebouwd. Het gebied is zowel landschappelijk als biologisch van grote waarde. Een deel ervan vormt het staatsnatuurreservaat Ooijpolder en Millingerwaard. Dit reservaat van 285 ha bestaat uit drie gedeelten: Groenlanden, Erlecomse Buitenpolder-Kekerdomse Waard en Colenbrandersbos.De Groenlanden bestaan vnl. uit verlandende kleiputten, grienden, akkers en weilanden, hagen en een voormalige steenfabriek. Het terrein, dat botanisch en ornithologisch uiterst belangrijk is, is niet toegankelijk, maar vanaf wegen en dijken goed te overzien.
De Erlecomse Buitenpolder-Kekerdomse Waard vormt een uitgestrekt uiterwaardengebied met graslanden, verlandende kleiputten, de Oude Waal bij Kekerdom en het grindgat Kaliwaal. Het is een belangrijk weidevogelgebied en voedselterrein voor doortrekkende steltlopers en watervogels. Ook dit terrein is niet toegankelijk, maar vanaf de dijk goed te overzien. Het Colenbrandersbos is een botanisch uiterst belangrijke dijkbeemd, waarop recentelijk Canadapopulieren zijn geplant. Het terrein is fraai gelegen in de uitgestrekte Millingerwaard.
De Ooijpolder wordt bedreigd door de mogelijke afsnijding van de Waalbocht bij Nijmegen. Deze verlegging van de rivier zou noodzakelijk zijn voor de zesbaksduwvaart. Deze plannen zijn voorlopig (1984), maar niet definitief, van de baan.