internationale milieu-organisatie die sinds 1972 d.m.v. geweldloze actie ijvert voor de bescherming van m.n. het maritieme milieu. Greenpeace is voortgekomen uit de Canadese actiegroep ‘Don’t make a wave’, die protesteerde tegen de kernproeven op het eiland Anchitka voor de kust van Alaska.
Tot de deelnemers hoorden activisten uit de milieuen de vredesbeweging, wat de combinatie ‘green’ en ‘peace’ verklaart. In 1972 werd de naam Greenpeace III gevoerd door het zeiljacht van de Canadees David McTaggert, toen deze in de Grote Oceaan naar het eiland Mururoa voer om zo de kernproeven die de Fransen daar hielden, te verhinderen. Het schip werd door de Franse marine geramd en weggesleept. Sindsdien heeft McTaggert de stoot gegeven tot diverse internationale campagnes voor de redding van walvissen en zeehonden. De beweging verwierf daarmee grote bekendheid. Bij de acties tegen de walvisvaart koos Greenpeace voor de rechtstreekse confrontatie door met kleine rubberbootjes tussen de harpoeniers en de walvissen te gaan varen. Zo werd sinds 1978 actie gevoerd tegen de IJslandse en Spaanse walvisvaart, waarbij een oude Britse trawler als moederschip dienst deed.Het schip, de Rainbow Warrior (genoemd naar een figuur uit een legende van de Cree-Indianen), is gefinancierd uit een bijdrage van het Wereld Natuur Fonds. Ook bij de acties tegen de jaarlijks terugkerende slachting van zeehondenjongen door Canadese en Noorse bontjagers bij Newfoundland is gekozen voor de directe confrontatie. Vrijwilligers gaan tussen de jager en het jong staan of bestrijken de zeehondenjongen met rode of groene verf, waardoor hun vacht waardeloos wordt. Andere campagnes van Greenpeace zijn o.a. gericht tegen het dumpen van giftig of radioactief afval in zee, het vervoer van afgewerkte splijtstofstaven over zee en het afslachten van dolfijnen door Japanse vissers. Bij verschillende acties is het schip (o.a. in Spanje, Peru, Canada) of zijn medewerkers van Greenpeace door de autoriteiten opgebracht, en zijn processen tegen Greenpeace aangespannen. In 1981 werd de Rainbow Warrior als actieschip vervangen door het loodsschip Sirius. Dit schip werd gefinancierd uit spontane bijdragen uit Nederland na vertoning van een televisiefilmpje over de zeehondenjacht.
De Stichting Greenpeace Nederland ontstond eind 1977 en is gevestigd te Amsterdam. Eind 1982 werd de Stichting gesteund door bijna 50000 donateurs.
De vereniging Greenpeace België ontstond in 1981 en is gevestigd in Antwerpen. Zij heeft ca. 2500 donateurs.